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PURPOSE: To clarify when and how in-building radio amplification systems are
to be installed. :

SCOPE: This ruling applies to any in-building radio amplification systems,
voluntary or otherwise, that are installed in any structure in the City of Colorado
Springs. * :

DESCRIPTION OF ISSUE: Section 907.2.12.3 as amended allows the Colorado
Springs Fire Department to authorize a public safety radio amplification system to
be installed within certain buildings and structures within the City of Colorado
Springs. This is an option in lieu of the code required internal two-way fire
department communications system. While this amendment allows for the
installation, it gives no specific detail on how these systems should function when
installed.

DECISION: This document establishes a uniform practice on the installation of
public safety radio ampilification systems to insure a reasonable degree of
reliability for emergency services communication from within certain building and
structures within the City of Colorado Springs, including to and from the
emergency communications center.

Enhanced Amplification Systems:
Where buildings and structures provide equipment or systems to enhance signal
strength, such buildings and structures shall be equipped with any of the




following to achieve the required adequate radio coverage: radiating cable
systems, internal antenna systems with a frequency range as established by the
City of Colorado Springs Radio Shop, with amplification systems as needed,
voting receiver system, or any other approved system.

If any part of the installed system or systems contains an electrically powered
component, the system shall be capable of operation on an independent battery
and/or generator system for a period of at least four hours without external power
input or maintenance. The battery system shall automatically charge in the
presence of an external power input.

System Design:

Radio amplification system design must be coordinated between the property
owner, vendor, Colorado Springs Fire Department, City of Colorado Springs
Radio Shop and the emergency services communications center. The City of
Colorado Springs Radio Shop will identify the frequency range or ranges that
must be supported.

Performance Requirements - Inbound into the Building:

1. A minimum average in-building field strength of -95 dBm (3.99uV or
53dBu) throughout 95% of the area of each floor of the building when
transmitted from the appropriate emergency service dispatch centers
which are providing fire and emergency medical protection services to the
building.

2. As used in this regulation, 95% coverage or reliability means the radio will
transmit 100% of the time at the field strength and levels as defined in
this regulation within 95% of the building’s area.

3. The following areas must be 100% covered: Fire Command Center,
elevators, stairwells, protect-in-place areas, lobby refuge areas,
equipment rooms, high hazard areas, basements, and underground
parking areas.

4. If the field strength OUTSIDE the building where the receiving antenna
system for the in-building system is located is less than the -95 dBm, then
the minimum required in-building field strength shall equal the field
strength being delivered to the receive antenna of the building.

Performance Requirements - Outbound from the Building:

An average signal strength of 53dBu as received at the appropriate emergency
service radio site which will provide fire and emergency medical protection
services to the building. Settings may need to be adjusted to ensure the in-
building amplification system does not overpower the emergency service radio
sites.



FCC Authorization:

If amplification is used in the system, all FCC authorizations must be obtained
prior to the use of the system. A copy of these authorizations shall be provided
to the Colorado Springs Fire Department at the time of final inspection.

Colorado Springs Fire Department Permit and Submittal Requirements:
Colorado Springs Fire Department requires a permit before the installation of all
radio amplification systems that support emergency communications. The
following information must be included in the submittal:

1. Letter of Understanding
A letter of understanding that explains the capabilities and
. limitations of the system being installed. The Letter of

Understanding must also include written agreement that regardless
of the systems design approved at time of plan review, failure of
the system to meet the minimum performance requirements will be
cause for modification of or additional amplification equipment to
be installed. The Letter of Understanding must be signed by the
contractor and co-signed by the building owner or owners

authorized representative.

2. Installation and Design Plans
Two sets of Installation and Design Plans shall be submitted for
review to the Colorado Springs Fire Department before any
equipment is installed or modified. The fire department, as well as
the City radio shop will review the plans. If approved, one set will
be marked as such and become the approved installation plans of
record for the project. The second copy will be retained as official
archived records. Deviation from the approved plans shall require
permission of the Colorado Springs Fire Department and may
require updated or as-built plans to be submitted. Installation and
Design Plans shall be drawn to an indicated scale, on sheets of
uniform size, with a plan of each floor, and shall show those items
from the following list that pertain to the design of the system.

A. Radio Frequency Field Strength Information:

1. Location, elevation, date, and time of field strength
test.

2. Test conducted by or information supplied by.

3. Other sources of radio frequency field strength
information.

4. Map showing location of all government transmitter
locations in relation to the building.

5. Location, height, and distance of all government
transmitter locations in relation to the building.



included in the system. -

Copy of FCC license for frequencies used.

Radio frequency field strength test results for each
transmitter location.
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B. Building Plans:

Name and address of contractor.

Name of owner and occupant.

Location, including street address.

Point of compass.

Full height cross section, or schematic diagram,
including structural member information if required for
clarity and including ceiling construction and method
| of protection for nonmetallic piping.

Location of partitions/barriers.

Location of fire walls.

Occupancy class and use of each area or room.

A graphic representation of the scale used on all

l 6. List of frequencies and bandwidth calculations to be
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plans.

C. System Equipment and Plans:
1. Make, type, model, and size of all cable, amplifiers,
antennas, batteries, etc. (spec sheets).
2. Location of all cable, amplifiers, battery panels, etc.
(all equipment must be installed in locked water-proof
cabinets)
3. Type and locations of hangers, sleeves, braces, and
methods of securing cable and antennas, when
applicable.
4. Battery and battery charging calculations.
5. System design calculations.
6. Declaration that the power supply for the
equipment will be supervised for integrity through the
fire alarm system that will be capable of reporting
equipment failure as a supervisory signal.
7. Where the equipment is to be installed as an addition
to an existing system, enough of the existing system
indicated on the plans to make all conditions clear.

The working plan submittal shall include the
manufacturer’s installation instructions for any specially
listed equipment, including descriptions, applications,
and limitations for any cable, ampilifiers, antennas,
batteries, etc.



D. Acceptance Test Plan:
The Acceptance Test Plan must be included with the
Installation and Design Plan and must incorporate all
elements of the Acceptance Test Plan as listed below.

E. Permit Fees
Fees for the plan review, permit, and inspection will be
assessed at the time of plan review in accordance with
the Colorado Springs Fire Department Fee Schedule as
adopted by City Council.

System Testing and Acceptance:

When the system has been installed, pretested, and is ready for final
inspections, the permit holder must contact the Colorado Springs Fire
Department to schedule the final acceptance test. The system shall be tested in
accordance with the Acceptance Testing Plan.

Qualifications of Testing Personnel:
All tests shall be conducted, documented and signed by a person in possession

of a current FFC license, or a current technician certification issued by the
Associated Public-Safety Communications Officials International (APCO) or the
Personal Communications Industry Association (PCIA). All test records shall be
retained on the inspected premise and a copy submitted to the Colorado Springs
Fire Department for official archiving.

Acceptance Test Plan (ATP):

The following method shall be used to conduct the test:

1. Tests shall be made using frequencies close to the frequencies used
by the emergency services, and shall be witnessed by the Colorado
Springs Fire Department and the City of Colorado Springs Radio
Shop.

2. Iftesting is done on actual frequencies, then this testing must be
coordinated with and approved by the witnessing agencies and the
emergency services communications center.

3. All testing shall be done on frequencies that are authorized by the
FCC.

4. Avalid FCC license shall be required if testing is done on frequencies
different from the City’s police, fire, or other emergency services
frequencies.

5. The plan and acceptance tests must be approved by the Colorado
Springs Fire Department and the City of Colorado Springs Radio
Shop.

Measurements Shall be Made Using the Following Guidelines:
1. With a service monitor using a gain antenna on a small ground plane.



2.

3.

Measurements shall be made with the antenna heid in a vertical
position at three to four feet above the floor.

A calibrated service monitor (must have record of a factory calibration
within the last 24 months) may be used to perform the test
measurements.

If measurements in a specific location are varying, the average
measurements may be used.

Initial Tests:
All tests shall be witnessed by a Colorado Springs Fire Department
Inspector and an employee of the City of Colorado springs Radio Shop.

1.

Signal Strength, both inbound and outbound as defined above, shall
be measured on each and every floor level above and below grade
level including stairways, basements, penthouse facilities, and
enclosed parking areas of the structure.

The structure shall be divided into 100 square-foot grids and the
measurements shall be taken at the center of each grid. In critical
areas as determined by the Colorado Springs Fire Department (fire
command center, elevators, stairways, elevator lobbies, equipment

rooms, high hazard areas, basements, underground parking areas,
etc.) the grids shall be reduced to 25 square feet. The size of the grids
may also be reduced upon requirements of the fire inspector for areas
where displays, equipment, stock or any other obstruction may
significantly affect communications in the determined areas.

The test shall be conducted using a portable radio approved by
Colorado Springs Fire Department, talking through the emergency
services communications center. _

A spot located approximately in the center of a grid area will be
selected for the test.

The radio will be keyed to verify two-way communications to and from
the outside of the building through dispatch. Once the spot has been
selected, prospecting for a better spot within the grid will not be
permitted.

Each grid area will be tested for transmission/reception at minimum
signal strength of -95 dBm. If signal strength fails to meet the
requirement, the grid shall be marked as a fail.

The gain values of all amplifiers shall be measured and the test
measurement results shall be kept on file at the facility and with the
Colorado Springs Fire Department so that the performance can be
verified during each year's annual test. In the event that the
measurement results become lost, the building owners will be required
to re-run the acceptance test to reestablish gain values.

Annual Test by Property Owner:
The property owner shall have an annual test conducted by a third party
of all active components of the system, including but not limited to



amplifiers, powers supplies, and backup power systems. Amplifiers shall
be tested to ensure the gain is the same as it was at the time of initial
acceptance testing and system approval. Backup power supplies shall be
tested under load for a period of one hour to verify they will properly
operate during a power outage situation. If within the one hour test
period, in the opinion of the testing technician, the battery exhibits signs
of failure, the test shall be extended for an additional hour to confirm the
status of the batteries. All other active components shall be
inspected/tested to determine that they are operating within the
manufacturer’s specifications for the intended purpose. Any deficiencies
noted at the time of inspection shall immediately be brought to the
attention of the property owner to implement the appropriate corrective
action.

Field Testing:

Colorado Springs Fire Department and/or City of Colorado Springs Radio
Shop employees, after providing reasonable notice to the property owner,
Shall have the right to enter the property to conduct field testing to be

certain the required level of radio coverage is present. Discrepancies

from field testing and previously recorded test shall immediately be
brought to the attention of the property owner to implement the
appropriate corrective action.

Existing Systems:

Except as otherwise provided for in this ruling, no person shall modify any
building or structure or portion thereof, or cause the same to be done
which fails to support adequate radio coverage for emergency service
providers where existing systems are installed. For purposes of this
section, adequate radio coverage shall constitute a successful
communications test between the building interior and the emergency
communications center. In the event the City of Colorado Springs
changes its radio frequencies, it will be the responsibility of the property
owner to upgrade/change their system to comply with the new
frequencies. This upgrade/change will be required within 60 days of
receipt of written notice.



